Hva er Reining?

Reining (av engelsk., Reins '= tøyler). I 2002 ble reining den første, blant westernridning disipliner, som ble tatt opp i listen over offisielle FEI disipliner av World Equestrian Association FEI. Opprinnelse ligger i arbeidet med hest på de amerikanske rancher.
I det daglige arbeidet på ranchen, var hesten veldig viktig som arbeidsfølgesvenn. Den måtte være lydig og villig til å hjelpe rytteren med å styre kveget kun med tøylene. De nødvendige brå stopp og raske vendinger i det daglige arbeidet med kveget, er det som utgjør sjarmen i de manøvrer til den moderne reining.
Momentene
I NRHA regelboken finnes 12 forskjellige mønstrer med varierende vanskelighetsgrad. Hvert mønster består av syv til åtte forskjellige momenter. Hvert moment vurderes separat. Rytteren har alltid med 70 poeng når han/hun entrer banen. Øvelsene bedømmes av dommerne fra - ½ poeng til +1 ½, der 0 betyr korrekt utførelse av momentet. Det gis straffepoeng for avvik i mønstret. Summen av alle individuelle vurderinger gir den totale poengsummen. Det kan være fra en til fem dommere på de forskjellige stevner. Poengsum av de dommerne legges i sammen, men hvis det er fem dommere, strykes den høyeste og den laveste poengsum og det er kun de resterende tre som gjelder.
Eksempel (med fem dommere): 71 72 70 69,5 71,5= total 212,5(69,5 og 72 strykes)

Turnaround (spins):
Spins er en serie av 360 ° dreining på bakparten mens forbena går trav-aktig rundt bakparten. Plasseringen av bakparten bør ikke endres under rotasjon. Den ideelle spinn er flat, myk, rask, med rytme og en nøyaktig stopp/slutt
Over eller underspinn er kun tillatt brystbredde på hesten. For 1/8 over eller underspinn gis en straffe poeng på -1/2, for ¼ over eller underspinn gir -1 i straffepoeng og over eller under ¼ . Hvis hesten stopper, og deretter fortsetter å spinne, vil dette bli straffet som, «freeze up "med 2 straffepoeng.
Sirkler
Sirklene til høyre og til venstre, skal være store raske og små og langsomme som beskrevet i mønsteret. Hesten skal, selv i høy hastighet, være under kontroll med minst synlige hjelpemidler uten å yte motstand. Forskjellen mellom store og raske sirkler og små og sakte skal være merkbart. Galoppbytte skal foregå i senteret av banen uten at hesten endrer hastighet.
Sliding stopp

Evalueringen av slidingstopp inkluderer ikke bare stoppen men også rundown (rett linje) med rollback.  Momentet starter etter den forrige rollback. Hesten bør være myk og kontrollert bygge opp farten i rundown, og deretter stoppe myk ". I stoppen skal hesten trave med forbena, mens bakbeina ‘’slider’’ i lås posisjon. Dette er det mest spektakulær momentet som kjennetegner reiningsporten.
Rollback
En stopp følges av en rollback (180 ° sving på bakparten), der hesten snur og fatter galopp uten å stoppe og går ut i samme sporet den kommer fra. Hesten kan verken gå forover eller bakover under utførelse av dette. Går hesten etter en rollback i feil galopp, har rytteren  tid til å rette det opp før han når neste sving på den kort siden av banen.
Rygging
Rygging bør være minst tre meter og hesten må  utføre momenten villig  og uten å yte motstand.

Reining hesten
Reining stiller høye krav til kroppen og psyken til hesten. Den ideelle reining hest er muskuløs, kompakt og manøvrerbar. I tillegg kombinerer den sterke nerver med følsomhet. Fremfor alt må den godta raskt tempo, uten stress. Hvis kroppsbygning og temperament er der, kan hvilken som helst hesterase brukes til denne disiplinen, men det er amerikansk quarter hesten og paint hester som er mest brukte i de store reining konkurranser

Utstyret
I showarena bærer rytteren på en langermet skjorte med krave, jeans, boots og cowboyhatt. I tillegg, chaps og sporer.  Til hesten brukes en reining sadel, 3-og 4-årig gamle hester kan ris med hackamore (Bosal), på stangbitt med en hand eller på trinsebitt med begge hendene. Eldre hester må ris med en hånd på stangbit. En annen viktig del av utstyret er de spesielle "sliding plater" på bakbeina og ‘’sliding boots’’ som beskytter hestens bakbein.
NRHA Norway 2014-Tømmerlenna 122-1929 Auli- NORWAY-Org nr 914 169 909  www.nrha.no © 2016 • Copyright
Home